Планот за имунизација на населението против ковид 19 предвидува дека до крајот на 2021 година, 20 проценти од населението (околу 1,3 милиони граѓани) ќе ја примат вакцината, низ неколку фази што би вклучиле највисоки приоритетни групи – почнувајќи од здравствени работници и најстари граѓани. тогаш се проширува на лица кои страдаат од хронични болести и вработени во институции важни за функционирањето на општеството, како што се полицијата, судството, дел од образованието.

Ќе бидат потребни околу 2,6 милиони дози вакцини за вакцинирање на овој број граѓани.

Во третата фаза, на која би се пристапило само кога ќе се вакцинираат граѓани од највисоки приоритетни групи, а со што би се опфатиле 50 проценти од населението, вакцината може да сметаат и оние што живеат во колективно сместување, како што се мигранти и затвореници, како и на граѓани кои живеат во екстремни услови. сиромаштија во нехигиенски услови.

Планот предвидува и имунизација на лицата кои престојуваат во институциите за социјална заштита каде што, како што се наведува, е „тешко или невозможно да се спроведат мерки за спречување и сузбивање“ на вирусот.