Епидемиологот Предраг Кон изјави дека дел од граѓаните во Србија веќе ја „прележале короната“, така што „одреден имунитет веќе постои“.

Според него, Кризниот штаб за борба против оваа болест, чиј член е и тој, проценува дека имунитет на COVID-19 има „помеѓу 15 и 20 проценти“ од населението, но и дека „тоа треба да се измери“.

„Благодарение на тоа, ситуацијата е поповолна отколку кога сѐ започна. Сега имаме многу поголема свесност кај луѓето, така што пренесувањето на вирусот се забавува, но сè уште не е доволно за да се запре растот на бројот на заболеи. Проблемот е во тоа што имаме многу прекршувања на мерките“, рече Кон во интервју за Politika.

Тој исто така рече дека зголемувањето на бројот на пациенти во Белград ќе се забележи во текот на оваа недела и дека смета дека вкупниот број на заразени лица во цела Србија ќе биде околу 200 заразени на ден, но „можеби некои денови тој број ќе се надмине“.

„Ние ќе ја следиме ситуацијата и ќе се погрижиме да го забавиме вирусот што е можно повеќе“, рече Кон.

Тој исто така рече дека негов став е дека „потребно е да се биде што е можно помалку на места каде што може да се пренесе вирусот, а тоа во кафулиња на затворено“, додавајќи дека „маската треба постојано да се носи во кафуле или ресторан“.

„Докажано е дека постои зголемен ризик од заразување со коронавирусот, во моментот кога едно лице внесува, на пример, храна“, објасни Кон.

На констатацијата дека е нејасно дали тој останува на ставот дека во Белград до јуни oд COVID-19 починале повеќе луѓе отколку што е објавено, тој рече дека проценката што произлегла од тие статистички податоци покажала дека имало повеќе смртни случаи отколку што биле регистрирани во тоа време.

„Само што реков дека бројот на таканаречена ‘вишок смртност’ е поголем. Тоа значеше дека е потребна темелна ревизија“, рече Кон.

„Што се однесува до сегашните податоци, тие се единствените што ги имаме. Ние комуницираме со сите здравствени центри на дневна основа и овие податоци се вклопуваат со објавените. Немаме пристап до информациските системи, само ИТ луѓето можат да влезат во таа т.н. база на податоци“, рече Кон.

Тој исто така изјави дека е „целосно напамет“ изразено мислењето на некои експерти дека епидемиолозите известуваат точни податоци, но дека некој што има пристап до базата на податоци ги намалува, па потоа тоа ѝ се соопштува на јавноста.