Министерот за градежништво, транспорт и инфраструктура, Томислав Момировиќ, денеска потпиша Меморандум со амбасадорот на Кина, Чен Бо, за соработка за железнички возила, соопштија денеска српските власти.

Со меморандум потпишан помеѓу „Србија воз“ и компаниите China Railway International Co. LTD “и” Crrc Corporation Limited “, беше договорена соработка и основа за потенцијална набавка на електрични возови на идната брза линија Белградски центар – Нови Сад – Суботица, со брзина од 200 километри на час.

Момировиќ посочи дека овој Меморандум е продолжение на Договорот за економска и техничка соработка во областа на инфраструктурата од 2009 година.

„Во оваа прилика, би сакал да се заблагодарам на целокупната поддршка дадена од Кина за ефикасно и навремено спроведување на транспортните инфраструктурни проекти што во моментов се спроведуваат во Србија“, рече Момировиќ.