11:59 Во Храмот, ковчег со земски остатоци на патријархот Иринеј беше поставен на пиедестал направен од цвеќе


Поради почитување на епидемиолошките мерки, малку луѓе се наоѓаат во светилиштето, а наскоро ќе започне и мала панихида. Верниците плачат над телото на починатиот патријарх, чекајќи во ред да се простат од починатиот српски водач.

Телото на патријархот наскоро ќе биде пренесено од Соборниот храм во Храмот Свети Сава, каде утре ќе биде погребан.

Литургијата сè уште трае, а се очекува околу 11:30 часот поворката со градите да замине кон Храмот Свети Сава.