Србија, која досега се вооружуваше со руска воена опрема и оружје, па веќе има набавено руски борбени авиони и оклопни возила, најавува дека ќе го купи кинескиот ракетен систем К-3 за против-воздушна одбрана.

Претседателот на Република Србија Александар Вучиќ тврди дека неговата земја „сака да купи кинески ракети, но дека засега ништо не е купено„објаснувајќи притоа дека станува збор за модерен ракетен систем за одбранбени потреби.

Домашни аналитичари и експерти за вооружување, меѓутоа, тврдат дека договор со Кинезите веќе бил постигнат.

Она што во Белград побудува интерес е прашањето – каде се Русите во сето тоа.


Напишете коментар