Се чувствувам како стариот Дарко да е мртов сега. Кога помислувам на себе додека играм, ми доаѓа да размислувам за некој што го нема повеќе. За некој што починал – вели поранешниот кошаркар. А, Дарко Миличиќ секогаш зборуваше што мисли и беше најстрог кон себе.

Затоа не е изненадувачки што Дарко за Кармело Ентони е некој што дури и не постоел. Бидејќи, што треба да бара дете од Нови Сад во друштво на Џејмс, Вејд, Ентони и Бош?

Darko Miličić

Велите дека не се снајде најдобро во НБА. Дали сте сигурни? Тој има шампионски прстен со Детроит и заработи 52.323.642 долари.

И тогаш реши да живее. Да, знаете што е тоа? Кога го правите она што го сакате, кога се будите среќно секое утро, кога сте со вашето семејство цел ден, кога соседите ве сакаат, вашите пријатели го посетуваат – рече Дарко

Имав аверзија, не кон Американците, туку генерално кон тој систем и начинот на кој живеат и какви се нивните ставови. Материјалните работи се премногу важни за нив, нема дружење. Сè се сведува на „јас, јас, јас“, постојано некои планови, без лежерно дружење, не можете да сретнете некого на пијалок, дружење, тоа не постои. Сè се сведува на некоја организација за планирање за следната недела, па тие ми велат „ајде, ќе те ставам на листа да се видиме можеби за две недели“. Што да ме стави, треба само да се напиеме. Жeивеат во тој систем за да примаат пензија, па кој ќе умре – умре , а кој ќе ја прими пензијата, ужива во тие бенефиции. Во меѓувреме, повеќе или помалку ништо не се случува, тие не живеат живот.