Кинеската влада и дала цврсти гаранции дека на српската влада дека Србија ќе ја има вакцината во исто време со Кина, можеби уште на крајот на октомври.

Кинеската држава, по наредба на претседателот Си Џинпинг, и даде на Србија цврсти гаранции дека ќе има вакцина против коронавирусот веднаш штом Кина ја има!

Како што пишува Информер, Пекинг гарантира дека Србија ќе биде првата земја во Европа што ќе ја добие кинеската вакцина, веднаш штом ќе завршат сите потребни контроли и тестови. Се очекува, според Информер, дека тоа може да биде крајот на октомври или, во полошо сценарио, декември оваа година!

Изворите на Информер тврдат дека кинеската вакцина е во третата, претпоследна фаза на контрола и верификација.

Кинезите веќе ја тестираат вакцината врз војниците, кои во моментов немаат несакани ефекти и се чувствуваат добро. Покрај тоа, тие имаат повеќе од два милиони волонтери, цивили, кои се подготвени да бидат вакцинирани. Веднаш штом ќе се завршат овие контроли, вакцината се става во масовно производство.

Според достапните информации, вакцината од Кина засега е пуштена во ограничена употреба, а ја произведува кинеската компанија „Кансино“ во соработка со државниот институт за биологија.


Напишете коментар