Дури 7.000 лица во Србија побарале психијатриска помош заради депресија и вознемиреност од почетокот на епидемијата на вирусот корона, покажуваат податоците на Клиниката за психијатриски болести Лаза Лазаревиќ во Белград!

Сите тие се борат со стравовите и лошото расположение, што, според експертите, се најчестите симптоми на вознемиреност, депресивни нарушувања и оние што се јавуваат како резултат на стрес.

Се претпоставува дека овој број е многу поголем, велат лекарите, затоа што голем број граѓани ги кријат своите проблеми и се срамат да побараат помош за нивното ментално здравје.

В. г. Заменик директорот на Клиниката за психијатрија „Лаза Лазаревиќ“, д-р Ивана Стасевиќ Карличиќ, вели дека од почетокот на епидемијата до денес, околу 7.000 граѓани побарале помош.

Епидемијата го смени животот на многумина. Не само кај нас, туку и во целиот свет, има зголемување на бројот на луѓе на кои им е тешко или невозможно да се справат во оваа кризна состојба. Сите ние сме во потенцијална опасност од инфекција и заболувања, а непријатноста, стравот и вознемиреноста се реакции што сите ги покажуваме на различни степени. Некои луѓе се поотпорни на новата состојба, но некои не се. Најчестите проблеми со кои се соочуваат пациентите се страв, повлекување, вознемиреност, но как некои луѓе се јавува бес и агресија, што доведува до насилство.

Освен нашите пациенти кои веќе имаат дијагноза и терапија, во последните недели има се повеќе јавувања од оние кои имаат проблеми предизвикани од епидемијата. Тие се борат од страв дали тие или нивните најблиски ќе се разболат, дали ќе ги загубат работните места, ги гледаат своите пријатели слабо, тие се осамени и тажни, вели Карличиќ.


Напишете коментар