Oткако денес Зоран Заев на припадниците на српската заедница им го честиташе националниот празник Денот на Свети Сава и најави враќање на изучувањето на српскиот јазик и култура во основните училишта и отворање на српскиот Центар за култура во Скопје.

„Го враќаме изучувањето на српскиот јазик и култура, за што се одобрени наставните програми од трето до шесто одделение, а во тек е одобрување на наставните програми за седмо, осмо и деветто одделение“, напиша Заев во честитка до Србите во Македонија на Фејсбук.

„Ги подобруваме традиционално добрите односи со нашите сограѓани од Србија со Република Србија и во таа насока се завршени сите претходни процедури за изградба на Српскиот културен центар во (скопската) општина Центар, кои ќе започнат работејќи оваа година во исто време.проект за Македонскиот културен центар во Белград “, изјави Заев.