Британската влада соопшти дека привремено го суспендира дневното известување за бројот на смртни случаи од коронавирус, откако одлучи да ја разгледа методологијата што се користи за добивање на податоците, сметајќи дека бројот на умрените може да биде претеран.

Академиците тврдат дека начинот на кој Јавното здравство на Англија, владината агенција надлежна за управување со епидемии на заразни болести, ги одредува броевите поврзани со ковид-19, ја нарушува реалната состојба во однос на другите делови на Велика Британија.

Во моментов, во бројот на смртни случаи се вклучени сите оние кои биле позитивни на вирусот корона и умреле во меѓувреме, без да се наведе колку време поминало од тестирање до смрта- рече министерот за здравство Мет Ханкок, објаснувајќи дека во овој број се вклучени сите смртни случаи иако поминале месеци од позитивниот тест на короната до моментот на смртта.

Другите делови на Обединетото Кралство ги бројат само оние кои починаа во рок од 28 дена откако им беше дијагностициран новиот коронавирус.

Велика Британија е една од најпогодените земји во Европа од епидемија на новиот вирус корона, со 45.111 смртни случаи, а според бројот на смртни случаи на милиони жители, таа се наоѓа на второ место во светот, зад Белгија.

Велика Британија во повеќе наврати предупредуваше дека земјите ги бројат смртните случаи од коронавируси на различни начини.

Академиците објаснија дека според сегашната методологија, пациентите кои се позитивни на вирусот корона, кои се опоравиле, сепак се смета дека умреле од вирусот корона „дури и ако имале срцев удар или биле прегазени од автобус неколку месеци по дијагнозата“.


Напишете коментар