По обдукцијата на телата на несреќните млади момчиња и девојки од Посушје, во медиумите се појавуваат нови детали за кобната новогодишна ноќ.

Една од информациите е дека починатите ја имале последната комуникација на своите мобилни телефони малку после четири часот наутро, а после тоа, се претпоставува дека заспале.

Кога инспекторите пристигнале на местото на настанот, пронашле шест мртви лица во седечка положба, а двајца млади лежеле на подот. Се претпоставува дека се обиделе да излезат, но не успеале да стигнат до заклучената врата од викендичката.

Шупата зад викендичката каде што беше генераторот, кој едно од момчињата го позајми од роднини, имаше две врати, едната беше затворена, а другата малку отворена. Целиот јаглерод моноксид не можеше да излезе надвор, а кога шупата беше полна со јаглерод моноксид, тој почна да влегува во викенд куќата каде што групата млади се забавуваше за последен пат.

Аутопсијата на телата на осум жртви во трагичната несреќа во Трибистово кај Посушје заврши вчера попладнето, но резултатите од обдукцијата нема да бидат познати денес.

Направивме обдукција на сите осум жртви и сега собраните материјали одат на токсиколошко вештачење во Сараево. Само после тоа ќе се знае вистинската причина за смртта на трагично починатите – изјави обвинителот Борислав Чуљак

Тој додаде дека не очекува дека сите потребни експертизи ќе бидат завршени пред понеделник.

Потсетуваме, несреќата во која се загубија осум млади животи се случи на новогодишната ноќ во местото Трибистово, близу Посушје. Во петокот наутро, четири девојки и четвори момчиња беа пронајдени мртви во куќата, каде што претходната вечер ја славеа новогодишната ноќ. Настрадаа Иван Миличевиќ, Стипе Ромиќ, Мирела Резо, Жана Павковиќ, Миа Солдо, Стипе Павковиќ, Марија Павковиќ и Стјепан Јукиќ, сите родени 2001 година.