Во текот на минатата недела, Специјалниот суд за злосторства, т.н. ОВК нареди апсење на тројца поранешни припадници на Ослободителната војска на Косово

Британскиот „Гардијан“ пишува за почетокот на сослушувањето на поранешните припадници на ОВК пред специјалниот суд за злосторствата на ОВК во Хаг. и проценува дека почетокот на долго одложената судска постапка може да има големо влијание врз „Косово и неговите напнати односи со Србија“.

Минатата недела Специјалниот суд за злосторства на ОВК нареди апсење на тројца поранешни припадници на Ослободителната војска на Косово.

Двајца од нив – шефовите на здружението на ветерани на ОВК, Хисни Гукати и неговиот заменик Насим Харадинај, веќе се појавија пред судија, во специјално изградена судница опремена со про transparentирни екрани, како мерка на претпазливост против коронавирусот, пишува Гардијан.

Насим Харадинај пред судот во Хаг рече дека не го признава Специјализираниот совет на Косово за судот.