Секој што сака да дојде во нашиот штаб, може да го стори тоа на културен и цивилизиран начин. Секој што мисли дека може да го стори тоа со сила, ќе се соочи со сила.

Така, вицепремиерот и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов го коментираше инцидентот што се случил вчера пред седиштето на ВМРО.

Ако некој мисли дека може да дојде да вандализира, да крши, фрла запаливи факели, барем во случајот со нас тој има погрешна адреса. Ние нема да дозволиме некој што мисли дека има право на уништува туѓ имот, дека има право да напаѓа без покана, каде што сака и кога сака, таквите луѓе ќе добијат соодветен одговор, додаде Каракачанов.

На едно од видеата од протестите се гледа како евро пратеникот од ВМРО, Ангел Џамбаски ги напаѓа дел од демонстрантите со петарди и со вода која ја истура врз нив.

На видеото се гледа како дел од оваа група постојано тропа на вратата додека го кршеше прозорецот. Потоа се гледа како се фрлаат во холот на зградата, каде има секакви материјали, запаливи факели и бомби, и дури тогаш следува отпорот на нашите луѓе. Имаат среќа што не бев таму. Да бев таму, немаше да има само водени бомби, вели Каракачанов.

Што очекуваа да ги пречекаме со пита? И да им донесеме лименка бензин за да ја запалат зградата, рече Красимир Каракачанов.

Иналу, вчера имало тензија пред седиштето на ВМРО за време на 131-от ден на антивладините протести. Незадоволни од владата, граѓаните се собраа под прозорците на партијата, која е дел од владејачката коалиција.

Имаше краток судир со употреба на димни бомби и водени бомби. Демонстрантите беа напаѓани со водни бомби од последниот кат, бидејќи во тоа време сè уште имаше луѓе во седиштето на ВМРО.

Полицијата изврши увид на штетата. Како резултат на судирот меѓу претставниците на ВМРО и демонстрантите, влезната врата на седиштето била скршена.

За време на судирите се приведени две лица.