Портпаролката на Специјалниот суд во Хаг, Ангела Гриеп, во изјавата за Косово онлајн, изјави дека судот може да отфрли или да го потврди обвинението против косовскиот претседател Хашим Тачи и лидерот на ДПК Кадри Весели.

Ангела Гриеп рече дека доколку обвинението биде потврдено, тоа ќе биде објавено најдоцна до првото појавување на обвинетиот пред судот.

Доколку обвинението не биде објавено, тоа останува доверливо, заедно со постапките поврзани со неговото разгледување. Деловникот и доказите предвидуваат дека, доколку се потврди, обвинението ќе биде објавено најдоцна до првото појавување на обвинетиот пред Судот, изјави Ангела Гриеп.

Портпарол на Специјализираните совети заклучи:

Бидејќи обвинението останува доверливо, заедно со постапките поврзани со неговото разгледување, не можеме да коментираме понатаму.

Специјализираното обвинителство на Косово со седиште во Хаг на 24 април поднесе обвинение до Специјализираниот совет, обвинувајќи го косовскиот претседател Хашим Тачи и поранешниот претседател на Собранието и шефот на тајната полиција на УЧК, Кадри Весели, како и други, за злосторства против човештвото и воени злосторства, вклучувајќи убиства, исчезнувања, прогонувања и тортура.

Обвинението тврди дека Тачи, Весели и други осомничени во обвинението се кривично одговорни за скоро 100 убиства.

Специјалното обвинителство на 24 јуни јавно објави дека обвиненијата се поднесени на распит, а утре истекува шестмесечниот рок до кога треба да се произнесе Хашкиот трибунал.