ЛОНДОН – Основачот на Викиликс, Жулијан Асанж (49) нема да биде екстрадиран во САД под обвинение дека бил шпион, објави денеска британската судијка Ванеса Бараистер, со образложение дека тоа би било репресивна мерка поради неговата психичка состојба.


Барајтер денес изјави дека тој најверојатно ќе изврши самоубиство доколку биде испратен во САД, објави АП.

Владата на САД соопшти дека ќе се жали на пресудата. Обвинителството во САД го обвини Асанж за 17 точки и една точка за злоупотреба на употреба на компјутери околу публикацијата Викиликс, во која тој објави воени и дипломатски документи пред една деценија.