Отровот и соединението мелитин, што го содржи, се користело против два вида на рак кои инаку се тешки за лекување. Научниците наведуваат дека ова откритие е многу интересно, но дека се потребни дополнителни истражувања. Пчелниот отров има и антиканцерогени својства кај други видови на рак, како што е меланомот.

„Откриено е дека екстрактите од отров од пчели се исклучително моќни“, рече Кијара Дафи, научник кој го водеше истражувањето на Институтот за медицински истражувања „Хари Перкинс“.

Проверен е отров на над 300 медоносни пчели и бумбари. Утврдено е дека одредена концентрација на отров ги убива клетките на ракот во рок од еден час, со минимално оштетување на другите клетки. Исто така, откриено е дека токсичноста на отровот се зголемува при променети дози.

Pčele ubadaju samo kada su uznemirene

Иако во лабораторијата има илјадници хемиски соединенија кои можат да се борат против клетките на ракот, научниците велат дека има малку што може да се произведе како лек.

Мелитин може да ги убие клетките на ракот за помалку од еден час со удирање дупки во нивната надворешна мембрана. Сепак, во рок од 20 минути по примената, тоа исто така го нарушува преносот на хемиски пораки што им требаат на клетките за да растат.

Научниците открија дека мелитин го прави ова со спречување на активирање на рецепторите за раст во клеточната мембрана.

„Ова е неверојатно возбудливо набудување дека мелитин, главната компонента на пчелниот отров, може да го потисне растот на смртоносни клетки на рак на дојка, особено рак на дојка“, рече професорот Питер Клинкен.