Светската здравствена организација ги прошири своите упатства за носење заштитни маски, пренесува Die Welt. Особено, новите препораки се однесуваат на случаи кога маската треба да се носи дури и дома.

СЗО сега препорачува носење маска дома во случај на посета на гости и слаба вентилација. Во овој случај, не е важно дали е забележано социјално растојание од најмалку еден метар.

Покрај тоа, СЗО препорача да не се носи маската на раката, зглобот или на брадата во време кога тоа не е потребно, пишува Die Welt. Маската треба да се чува во чиста, пластична кеса за повеќекратна употреба.

Во исто време, СЗО истакна дека и покрај сите препораки, универзалната употреба на маски од здрави луѓе не е недвосмислена. „Во моментов има само ограничени и спротивставени научни податоци за ефективноста на носењето маски во спречување на респираторни заболувања, вклучително и коронавирусот”, гласи друг дел од препораките на СЗО