Косовскиот претседател Хашим Тачи, кој моментално е во САД, изјави дека во Брисел и Вашингтон побарал дијалогот меѓу Белград и Приштина да има само една точка на дневниот ред, прашањето за меѓусебно признавање, пренесува приштински „Газета експрес“ денес.

  • Соработката со Соединетите држави е продолжение на нашите стратешки определби, но она што морам да го потенцирам е дека јасно им кажав и на официјалните лица во Брисел и на Соединетите држави дека прашањето за дијалог меѓу Косово и Србија влезе во нова фаза и треба да биде само една точка на дневниот ред. , оној за заемно признавање на Косово и Србија, а потоа само на други прашања. Овој процес мора да го продолжиме почнувајќи од главната тема, а не од опашката – рече Тачи за РТВ21, пренесува Косово на Интернет.