Вие имате прво да ја знаете вистината
Таг

Каматни стапки

СВЕТСКИ ПАЗАР: Доларот ја достигна својата најголема вредност во последните 20 години!

Вредноста на доларот порасна на светскиот пазар откако американската централна банка (ФЕД) ги зголеми каматните стапки за 0,50 процентни поени и најави дополнително заострување на монетарната политика за да се ограничи прекумерната

НБ: Во декември продолжи трендот на намалување на каматните стапки

Трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи и во декември 2021 година, кога се сведе на ниво од 4,37 отсто. Просечната каматна стапка на вкупните депозити изнесува 0,74 отсто, информира Народната банка

Просечната каматна стапка во ноември 4,42 отсто

Трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи и во ноември. Се сведе на ниво од 4,42 отсто, а просечната каматна стапка на вкупните депозити изнесува 0,76 проценти, соопшти Народната банка.

Германија строго ја казни водечката банка поради манипулирање со каматните стапки

Германскиот регулатор Бафин денес ја казни Дојче банк со 8,66 милиони евра поради пропусните механизми за контрола и спречување манипулации при пресметувањето на каматните стапки. Дојче банк ги даваше податоците што се користат за