Нелегална венчавка, одржана на почетокот на ноември, собра повеќе од 7.000 луѓе во Њујорк (САД). Присутните Евреи, кои припаѓале на струјата на Сатмар, не биле во согласност со здравствените прописи што ги наметнале властите поради пандемијата, но сето тоа било откриено дури сега.
Настанот, кој стана познат дури оваа недела по појавувањето видеа на социјалните мрежи, беше венчавката на Џоел Тителбаум, внук на главниот рабин Арон Тителбаум, водач на заедницата Сатмар во Њујорк. На видеата се гледа како илјадници луѓе скокаат и пеат без маска, без набудување на безбедносните растојанија или ограничувања на капацитетот во синагогата Сатмар Кирјас во Бруклин.

34,339 починаа од коронавирус во Њујорк од почетокот на пандемијата, што е нешто помалку отколку во цела Русија (36,675 мртви).

Со одредби се утврдува дека местата за богослужба имаат право да пополнат само 50% од нивниот максимален капацитет, како дополнение на обврската да се одржува растојание од два метри помеѓу присутните и да носат маска. Според „Ерусалим пост“, салата каде што се одржува настанот е исполнета до крај, со капацитет од 7.000 луѓе.

Организаторите на настанот се обидоа да го чуваат во тајна овој чин, со кој се кршат државните санитарни мерки. Една статија во еврејскиот медиум Дер Блат, објавена по венчавката, открива како тие успеале да ги заобиколат државните и локалните безбедносни протоколи.

Њујорк пост го преведува текстот објавен во Дер Блат, кој покажува дека поканите за венчавки се вербални – со уво. Пишани покани, пораки во весници или постери не беа користени од страв да не се случи истото како на друга свадба на која властите ја запреа кога дознаа дека имаат намера да соберат повеќе од 10.000 гости.