Во Русија и Кина, официјалните лица го покренаа прашањето за американските воени биолошки лаборатории лоцирани во Украина. Соединетите држави се осомничени дека создавале биолошко оружје во овие објекти. Што е познато за американските биолаборатории во близина на руските граници?

Почетокот на дискусијата за американските биолошки лаборатории започна со изјава на секретарот на Рускиот советот за безбедност Николај Патрушев. Во интервјуто за Комерсант, тој ги коментираше гласините дека Кина е вмешана во појавата на коронавирусот, но го постави прашањето: Ве повикувам да обрнете внимание на фактот дека се повеќе биолошки лаборатории под контрола на САД растат и се формираат низ светот. И по чудна случајност, тие главно се наоѓаат на руската и кинеската граница. Тие нè уверуваат дека станува збор за истражувачки центри каде што Американците им помагаат на локалните научници да развијат нови начини за борба против опасните болести.

Патрушев истакна дека и покрај официјалните изјави, дека објектите се „мирни, санитарни и епидемиолошки центри“, тие поради некоја причина повеќе ме потсетуваат на Форт Детрик во Мериленд, каде што Американците работат со воена биологија со децении.

Според него, Русија има добри причини да верува дека Американците можат да развијат биолошко оружје во овие објекти. Затоа Москва има намера да работи со своите партнери, особено во постсоветскиот простор, за соработка во областа на биосигурноста.

По Патрушев и Кина, започна да зборува за американските биолошки лаборатории. Претставникот на Министерството за надворешни работи на Народна Република Кина Џао Лиџијанг изјави дека американските власти се должни да и дадат на меѓународната заедница информации за експериментите извршени во нивните воени лаборатории.

Русија неодамна повторно ги праша САД за своите воени и биолошки активности во Форт Детрик и во Украина. И други земји покренаа слични прашања. Земете ја Украина, на пример. Соединетите држави формираа 16 биолошки лаборатории само во Украина. Зошто САД формираат толку многу лаборатории ширум светот и што прават таму, вклучително и во Форт Детрик, се прашуваше Лиџијанг.

Соединетите држави се единствената земја што сè уште блокира воспоставување на механизам за верификација според Конвенцијата од 1972 година за забрана за развој, производство и складирање на бактериолошко (биолошко) и токсично оружје и нивно уништување, соопшти НР Кина.

Ова не е прв пат американските воени лаборатории во Украина да привлечат внимание. САД официјално го признаа присуството на овие објекти на украинска територија пред една година, велејќи дека лабораториите соработуваат со Министерството за одбрана и Министерството за здравство на Украина. За целите на нивното постоење, американската страна се осврна на обезбедување на заштитно складирање на патогени и заканувачки токсини за последователно мирно истражување и развој на вакцини.
Другите официјални детали за непосредната работа во лабораториите сè уште не се познати.

Пратениците од Опозициска платформа за живот, кои испратија барање до претседателот и претставниците на украинската влада, се обидоа да откријат што точно прават американските биолошки лаборатории. Според нив, во објектите можат да се спроведуваат биолошките експерименти. Тие исто така потенцираа дека многу епидемии на заразни болести се појавија во некои региони на Украина по започнувањето со работа на биолошките лаборатории.

Во исто време, поранешниот вработен во Службата за безбедност на Украина (СБУ) Василиј Прозоров ги декласифицираше извештаите на украинското Министерство за здравство за Пентагон и плановите за тестирање на опасни инфекции во Украина. Во материјалите се забележува загриженост за можната трансформација на украинските територии во американска биолошка депонија.

Во интервју за Газета, Прозоров зборуваше за тоа како Соединетите држави успеаја да најдат дупка во меѓународното право да не бидат одговорни за своите експерименти во биолошките лаборатории.
Постојат документи што ни овозможуваат да заклучиме дека Пентагон всушност развива биолошко оружје во Украина, рече тој.

Интеракцијата меѓу САД и Украина во областа на биолошките лаборатории започна во 90-тите години на минатиот век, со формирање на меѓувладина организација Украински центар за наука и технологија (СТЦУ) за соработка со Вашингтон. Во 2005 година, страните потпишаа договор за соработка за да се контролира ширењето на технологии, патогени и знаења што можат да се користат за развој на биолошко оружје.

Документот предвидува собирање и чување на сите опасни патогени микроорганизми на украинска територија во лаборатории финансирани од Вашингтон, а исто така се обврзува, на барање на американската страна, да пренесе копии од опасни соеви во САД за понатамошни истражувања

За овие цели, Украина доби над 200 милиони долари од американска страна.
Проектот е финансиран од Агенцијата за намалување на заканите од безбедноста и СТЦУ, за кои, украинската опозиција, се сомнева дека се спонзори на организации кои развиваат оружје за масовно уништување.

За време на соработката со Соединетите држави во оваа област, Министерството за здравство на Украина и Државната служба за безбедност на храна и заштита на потрошувачите успеаја да ги модернизираат своите лаборатории, а до 2019 година започнаа со изградба на нови објекти во Киев и Одеса.

Во исто време, бројот на американски биолошки лаборатории на украинска територија не е точно познат. Официјално се споменува дека има 15 објекти кои добиваат поддршка од Пентагон, иако во Кина зборуваат за 16 лаборатории. СБУ уверува дека во Украина нема странски биолошки лаборатории, иако САД го признаваат овој факт.