Погребната литургија започна нешто пред девет часот во Катедралната црква во Белград, каде што е изложен ковчегот со телото на покојниот патријарх Иринеј.

Ковчегот со телото на српскиот патријарх Иринеј е во средината на храмот и е целосно затворен, а во делот на главата и градите е покриен со стакло.

Литургијата ја служи епископот Златоуст од Дабро-Босна, со сослужба на епископите Јован од Шумадија, Давид од Крушевац и Арсениј од Ниш. Верниците можеа да му оддадат почит на патријархот.
Телото на покојниот патријарх Иринеј треба, по литургијата, да биде пренесено во црквата Свети Сава во Врачар.

Од Соборниот храм, колоната со телото на патријархот ќе замине околу 11,30 часот кон црквата Свети Сава, пред која ќе биде пречекана од припадници на српската армија, а во црквата од свештенството на Архиепископијата во Белград и Карловац.
Забележана е панихида за во 12.30 часот во храмот Свети Сава, а потоа, преку целиот ден и ноќ, белградските свештеници ќе ги читаат Светите евангелија над скелето.

Литургијата за упокојување започнува во недела во 9:00 часот и ќе се служи во централниот дел на храмот, каде што ќе биде изложено телото на патријархот.

Во согласност со препораките на Кризниот штаб и сите епидемиолошки мерки, нема да биде можно да се бакнува телото на патријархот.

Граѓаните ќе можат да влезат на западната страна на храмот на централниот влез и да се приближат на неколку метри од телото, да се поклонат и повторно да излезат надвор, јави Танјуг.

Патријархот ќе биде погребан во недела во криптата во храмот Свети Сава по литургијата и богослужбата.