Направивме сериозен, отворен обид да ги повикаме партиите со кои имавме намера да разговараме за формирање владин кабинет. За жал, и вчера и денес, партијата Има таков народ одбија да водат разговори со образложение дека нивните изборни определби не вклучуваат дијалог со партиите од сегашната власт. Ова го изјави кандидатот на ГЕРБ-СДС за премиер Даниел Митов на брифингт во Националното собрание.

Утре ќе донесеме одлука за мандатот, додаде тој.

Тој одговори на прашањето дали ГЕРБ и СДС сепак ќе предложат кабинет за гласање во пленарната сала. Претпоставувам дека слични мислења може да се појават утре на седницата на Извршниот комитет Не знам какви ќе бидат односите, рече тој.

Даниел Митов одговори и на прашање дали по секоја цена ГЕРБ и СДС ќе го поддржат предложениот кабинет. Прашањето е што тие ќе понудат воопшто. Немаме информации. Засега нема информации што прават другите партии. Единствено што знаеме е дека тие водат некои задкулисни разговори, рече Митов.

Денес, партијата на Слафи Трифонов, Има таков народ изјави дека одбива да учествува во разговори со ГЕРБ и СДС.

Ова го соопшти претседателот на Генералното собрание на Има таков народ Тошко Јорданов пред новинарите.

Тие ни испратија официјално писмо од партијата ГЕРБ и нивниот соработник СДС за консултации. Сега ќе ви го прочитам нашиот официјален одговор рече Тошко Јорданов:

Пред конституирањето на сегашниот парламент, партијата Има таков народ изјави многу јасно дека во никој случај и во ниту една прилика тој нема да учествува во разговори со партии што ја претставуваат сегашната влада на земјата. За нас, партијата ГЕРБ е главниот симбол на статус кво и за нас не станува збор да разговараме за која било влада предложена од претставниците на партијата. Сметаме дека е природно да ги одбиеме понудените консултации од нив, го прочита писмото Тошко Јорданов.