Доналд Трамп одлучи да преземе радикален потег против кинеските апликации со тоа што ги забрани апликациите ТикТок и ВеЧат од 20 септември.

Ова значи дека, почнувајќи од задутре, ќе биде невозможно да се преземат тие апликации на територијата на САД.

Наскоро ќе се открие дали американскиот „Оракл“ ќе преземе дел од бизнисот на „ТикТок“ во таа земја и не е јасно дали оваа објава на американското Министерство за трговија значи дека Трамп нема да објави што се случува на релацијата Оракл-ТикТок до недела.

„Под упатства на претседателот, презедовме значителни чекори за борба против кинеската злоупотреба на податоците на американските граѓани“, рече државниот секретар Вилбур Рос.