ТИТО НИКОГАШ ОДЕЛ НА ГРОБОТ НА НЕГОВИТЕ РОДИТЕЛИ а неговиот син Никогаш не зборувал за тоа, но во последните месеци започнаа да кружат приказни …


Јавноста генерално не знае дека родителите на Јосип Броз Тито биле погребани во Купинац и дека Тито никогаш не го посетил тоа место.

Таа приказна всушност ги разгорува оние најголеми теории на заговор за Броз, кои тврдат дека тој не бил селанец од Загорје, туку руски благородник или дете од австриски гроф.


Таткото на Тито, Фрањо, доби куќа во 1912 година од банката во која работел, а имале имот во Купинец, главно шума каде што се наоѓал Фрањо. Тито дојде од Русија, а со него дојде и неговата прва сопруга Пелагиј. Во книгата на Владимир Дедијер „Нови прилози за биографијата на Јосип Броз Тито“, стои сведочењето на Броз за неговото враќање.

“Стигнав таму една вечер и ги пронајдов татко ми и еден од моите браќа на вечера. Ми рекоа дека мајка ми Марија починала во 1918 година. Само неколку часа подоцна, сопругата го роди моето прво дете, син. Но, тој почина два дена подоцна. “, Сведочеше Тито.

Медиумите во Србија се повеќе шпекулираат дека Тито не одел да го посети гробот на неговите родители затоа што таму би можело да почне да се истражува нешто повеќе при неговата посета.