За време на неговиот престој во Охрид, на 31 мај 1975 година, Тито неочекувано учествуваше на натпревар во стрелаштво во воздушна пушка. По посетата на Хидробиолошкиот институт, Тито виде во близината поставени шатори и стрелишта, како и голем број млади луѓе со воздушни пушки. Тој беше информиран дека станува збор за логорот на охридскиот извиднички одред Бран.

Ајде да се натпреваруваме, рече Тито и тргна кон извидниците.

Лазар Колишевски стрелаше прв и промаши. Тогаш Јованка Броз ја зеде пушката и ја погоди седмица. Помошникот на Маршалот, генерал Милан Жежељ, прославениот војник, немаше среќа, погоди само двојка. Тогаш Тито пукаше. Со првиот истрел погоди седмица, а со вториот деветка.

Браво! “Око соколово”, искоментира некој од придружбата.

На крајот, пушката ја зема младинецот Бранко Шешовски и веднаш погоди десетка. Тито му честиташе.

Лесно му е, рече некој од страната, тој е државен шампион за млади во стрелање со воздушна пушка.

Значи, вие сте првиот, а јас сум вториот, весело изјави Тито на крајот од ова непредвидено натпреварување.

Познато е дека Тито исто така активно се занимавал со стрелаштво и дека со пушка со задоволство пукал во глинени гулаби. На островите Бриони, тој исто така сакаше да пука од мал пиштол флоберт со долга цевка, со опсег од 150 метри.

Секогаш кога сум уморен пукам малку во мета, им рече Тито на своите гости на островот кога го видоа со пиштол во раката.