Епидемијата заврши со вкупно 175 заразени и 35 починати во Југославија.

Пациентите беа најзаразни по појавата на првите симптоми, па инфекцијата беше полесно да се открие и контролира.

Епидемијата на вариола заврши со вкупно 175 заразени и 35 починати во Југославија. Додека инфекцијата тлееше, не беше можно да се премине границата без таканаречениот жолт картон.

Малите сипаници беа избришани од Југославија за два месеци и им требаа само неколку недели на здравствените работници да вакцинираат 18 милиони луѓе.

Тоа беше последната епидемија во последниот половина век на овие простори пред појавата на новиот коронавирус. Беше посмртоносно и потешко од короната, но со клучна разлика – пациентите беа најзаразни по појавувањето на првите симптоми, па инфекцијата полесно се откриваше и контролираше, пишува 24сата.хр

Покрај тоа, тие ги објавија имињата на заразените, како и личните податоци на оние кои избегале од карантин. Во 1972 година, Вечерњи лист ги објавуваше најновите податоци за епидемијата на дневна основа, па во своето издание на 23 март 1972 година, беше наведено: „Започна вакцинацијата“, а на 4 април насловот беше: „За неколку недели сипаниците ќе бидат надминати“. И тие беа.

Дури седум дена подоцна, немаше повеќе нови жаришта на болеста и беше укината „целосната здравствена мобилност“, а на 12 април медиумите објавија дека сипаниците се повлекуваат. Меѓутоа, во однос на моменталното расположение на нацијата во врска со вакцинацијата, во времето на Тито, „не“ не беше опција за доброволна вакцина. Лекарите кои останаа без инјекции ги вакцинираа пациентите со грамофонски игли натопени во вакцината.

Епидемијата на вариола заврши со вкупно 175 заразени и 35 починати во Југославија. Последниот преживеан пациент ја напушти болницата на 19 мај 1972 година. Додека инфекцијата тлееше, не беше можно да се премине границата без т.н. жолт картон. „Вакцината беше бесплатна за сите граѓани, се плаќаше само меѓународниот жолт сертификат и изнесуваше 5 динари по копија“, гласи Вечерњи лист на 2 април 1972 година.

Вариолата зад себе остави 35 жртви во Југославија, а денес, само во БиХ има над 3.116 смртни случаи во деветте месеци од животот со корона вирус.

Вакцината сè уште не е во производство, а многумина, и покрај сите научни податоци, бројот на заразени, сериозно болни и починати, ја отфрлаат идејата за примање на вакцината, и што е уште позагрижувачко – ја споредуваат короната со вируси и настинки.

Инаку, првиот случај на сипаници е регистриран во селото Дамјана кај Ѓаковица. Муслимански аџија од Призрен, Ибрахим Хоти, го донесе вирусот во Југославија по враќањето од Ирак. Слабоста и заморот што ги чувствува ги припишал на патувањето, за потоа да има треска и благ осип со денови. Преживеал полесна форма на вариола, но ненамерно започнал да ја шири инфекцијата.

Во првите денови, епидемијата беше прикриена, но по објавувањето на ширењето на смртоносниот вирус, тие го ограничија движењето на луѓето, воспоставија карантин и беше организирана масовна вакцинација што е можно поскоро. После тоа, ги мачеа слични проблеми како и денес. Вечерњи лист на 19 април напиша: „Подобро епидемија отколку празен џеб“.

Вакцинацијата спречи ширење на сипаници, но во средината на април главното прашање беше „како да се покријат огромните трошоци направени од здравствената служба во итна ситуација, кога тие беа на должност од утро до вечер без работно време“.

Во поранешна Југославија, пари беа издвоени за „ризик“ како што е пандемија, но експертите потоа заклучија: „Надоместок им се дава и на заедниците во кои семејството на осигурениците е поголемо од националниот просек. Ако има повеќе жени во заедницата, тоа е ризик. Имено, тие трошат повеќе на здравствениот динар, тврдат експертите “, напиша Вечерњи лист на 18 април. Сипаници се многу заразна болест предизвикани од вирусот сипаници, а стапката на смртност е до 30 проценти.

Тешки општи симптоми и карактеристичен осип се појавуваат по инфекцијата. Инкубација на вариола е 10-12 дена. Болеста е најзаразна во првите седум дена по појавата на осипот. Со треска, главоболка, болка во грбот и изразена слабост, се појавува осип на мукозните мембрани, лицето и рацете и тој брзо се шири на телото и нозете. Смртта од сипаници обично се јавува во втората недела од болеста, а луѓето умираат во тешка агонија.