Вчера починатиот српски патријарх Иринеј (90), кој се лекуваше во воената болница Карабурма од 4 ноември, поради инфекција со коронавирус, немаше привилегиран третман во однос на лечењето и исхраната во болницата во однос на останатите пациенти. Тој јадеше се она што јадеа и останатите што беа лечени во таа болница.

Сепак, неколку дена пред неговата смрт, тој изрази желба да му донесат една кошница со јаболка од Ниш.

Тој сака да се освежи со оние јаболка, додека тој лежеше во болница.

Најмногу ги сакаше јаболките во Ниш, а со децении ги јадеше само нив додека служеше во тој град како епископ во Ниш.

Патријархот Иринеј беше примен во болницата на 4 ноември, откако беше потврдено дека е заразен со коронавирус. Иако немал никакви симптоми или проблеми, тој бил хоспитализиран поради неговата возраст.

Починатиот патријарх ќе биде погребан во недела во криптата на Храмот Свети Сава, а во моментов неговото тело е во Соборниот храм. Во Храмот, верниците ќе можат да се поклонуваат на остатоците од починатиот патријарх, во согласност со епидемиолошките мерки, без бакнување и без многу одлагање. Се препорачува да се носат маски и да ги почитуваат мерките за заштита, изјави архиѓаконот Младен Ковачевиќ.