Досиејата за злосторствата на терористичката Ослободителна армија на Косово најверојатно протекоа од косовското Министерство за надворешни работи, тврди адвокатот Тома Фила.

Како што објасни тој, српските институции ги доставиле информациите што ги имаат до Специјализираниот суд во Хаг, а потоа материјалите ги испратиле до Министерството за надворешни работи на Косово, на чело со Мелиза Харадинај Стубла, братучедка на поранешниот премиер на Косово, Рамуш Харадинај. На оваа рута, датотеките се „свртеа“ и протекоа во јавноста.

Документите кои протекоа се претежно оние собрани од Милован Дрецун, а потоа испратени во Хаг. Откривајќи ги документите, Албанците сакаа да испратат порака дека Србите лажат и да им кажат на оние чии имиња се споменуваат како потенцијални сведоци дека ќе бидат решени. Министерството за надворешни работи на Косово имаше увид во сите документи, објаснува Фила.

Проблемите со невештото складирање на архивите ги следеа процесите што беа спроведени за време на работата на Трибуналот во Хаг.

Еден дел од документите беа дадени за време на владата на Зоран Ѓинѓиќ. Што се однесува до злосторствата на ОВК, тие главно исчезнаа, а документацијата против Србите се чуваше. Никогаш не ни ги вратија материјалите за злосторствата на ОВК. Платениците ја собраа документацијата во име на Албанците, а најбогат беше Беџет Пацоли, кој беше и министер за надворешни работи, објаснува Фила.

Специјалниот известувач на Советот на Европа, Дик Марти и автор на извештајот за трговија со човечки органи на Косово, за Новости изјави дека Хашкиот трибунал ги отстранил доказите собрани на теренот во врска со „жолтата куќа“.

Кога еднаш му пишав на Хашкиот трибунал за да добијам информации за доказите собрани на терен во врска со„ жолтата куќа “, тие ми рекоа дека повеќе не постојат и дека ги отстраниле за да го исчистат просторот, бидејќи и онака немаат никаква корист?! Бев запрепастен. Новинарот Ентони Монтгомери беше присутен кога истражителите на Хашкиот трибунал беа во „жолтата куќа“ и собираа докази. Тие го направија тоа, патем, крајно аматерски. Тие, на пример, не анализирале траги од крв. Но, тие најдоа дрога, шприцеви и многу други работи, и сето тоа беше запечатено во Трибуналот, рече Марти.