Третата светска војна ќе се одвива без тенкови и артилерија, а ќе ја водат тајни војски, напиша поранешниот премиер на сојузната германска провинција Баден-Виртемберг и поранешниот европски комесар за дигитална економија Гинтер Етингер во написот за Ханделсблат.

Политичарот потсети на неколку сајбер напади во западните земји: хакирањето на компјутерот на Ангела Меркел во 2015 година, нападите врз здравствениот систем на Ирска, компанијата Колониал Пипелин и Соларвиндс во САД, како и владини агенции во Америка и Германија. Според него, можно е зад тоа да стојат руски хакери и разузнавачки служби.

Едно е сигурно: Третата светска војна нема да се одржи на копно, во вода и во воздух, туку во сајбер-просторот, без тенкови и татнежот на топовите, напиша тој.

Етингер ги именуваше Русија, САД, Кина и Израел, како и Иран, како најголеми сајбер сили. Според него, Москва е најмоќна на оваа листа.

Поранешниот министер ја повика Германија да се фокусира на сајбер одбраната, бидејќи земјата е веќе доста заостаната зад своите конкуренти.

Тој наведе дека Европската унија издвоила само една и пол милијарда евра за заштита во сајбер просторот за периодот од 2021 до 2027 година, што е 230 милиони евра годишно за 27 земји-членки, или помалку од десет милиони евра по држава.

Тајните сајбер армии на Москва и Пекинг сигурно веќе треперат од страв. Или можеби се утепуваат од смеење, заклучи Етингер.

Русија повеќепати беше обвинувана за сајбер напади, а последната голема приказна е нападот на Соларвиндс. Москва ги отфрла сите тврдења и инсистира на тоа дека се неосновани и повикува на отворена соработка во областа на дигиталната безбедност.