Кој ќе ја наследи Ангела Меркел е прашање што се поставува во Германија, бидејќи владејачката Христијанско-демократска унија ќе избере нов лидер во следните недели. Тројца кандидати се во игра за лидерската позиција на партијата, што ќе го донесе новиот лидер на функцијата канцелар кога Ангела Меркел ќе поднесе оставка во септември 2021 година.

Армин Лачет, претседател на германската покраина Северна Рајна-Вестфалија

Армин Лашет, председник немачке покрајине Северна Рајна Вестфалија

Армин Лачет, премиер на Северна Рајна-Вестфалија. Тој е долгогодишен посветен работник на партијата, чија харизма не е соодветна на неговата експертиза, наведува Јофе.

Другиот е Фридрих Мерц, кој ја водеше пратеничката група ЦДУ во Бундестагот сè додека Меркел не го отстрани за да ја преземе партијата, пишува германски новинар и публицист.

Фридрих Мерц, немачки политичар

Третиот кандидат е Норберт Ретген

Норберт Ретген

Тој е претседател на Комитетот за надворешни работи во Бундестагот. Тој беше министер за екологија кратко време, а мислењето во Германија е дека тој е омилен во Меркел, особено има шанси бидејќи претходните двајца имаат нерасчистени сметки со канцеларката.

Поради пандемијата на вирусот корона, сè уште не е познато дали партиската конвенција ќе се одржи преку Интернет или делегатите ќе се состанат во живо, но сигурно е дека датумот за тоа е одреден за средината на јануари.