Митрополитот Амфилохије ќе биде погребан во криптата на Соборниот храм во Подгорица. Неговиот гроб ќе биде покриен со погребна плоча направена по негово барање.

Соборниот храм Христово воскресение во Подгорица беше граден околу 20 години, а беше отворен во октомври 2013 година.

Храмот беше свечено отворен како дел од прославата на 1.700-годишнината од Миланскиот едикт, кога таа манифестација се пресели од Ниш во Подгорица.

На настанот присуствуваа вселенскиот, московскиот, српскиот и ерусалимскиот патријарх.

Храмот е изграден на иницијатива на митрополитот Амфилохије, а во тоа време тој бил најголемата верска инвестиција во Црна Гора и пошироко.

Нема прецизни податоци за тоа колку чинела нејзината изградба, но Српската православна црква подоцна потврди дека во изградбата се инвестирани над шест милиони евра.

Државата Црна Гора, како што беше речено, вложи половина милион евра, што ја налути неканонската црногорска православна црква.

Овој храм е симбол на вашата вера, ваше поколение и симбол на Божјата помош и благодат што доаѓа од небото во најтешките моменти од вашата историја, се зборовите на Кирил патријархот московски и на цела Русија.

Со фактот дека митрополитот црногорско-приморски ќе почива во криптата на Соборниот храм на Христовото воскресение, оваа црква секако ќе добие ново значење.