Турција денеска одобри итна употреба на вакцината на кинеската компанија Синовац Биотек.

Turska odobrila kinesku vakcinu 1

Вакцината најпрво ја примија министерот за здравство Фахретин Коца и членовите на владиното научно советодавно тело.

„Претходно реков дека има светла на крајот од тунелот. „Верувам дека деновите пред нас ќе бидат светли“, рече Коца по приемот на кинеската вакцина.

Вакцинацијата во Турција започнува утре, а вакцината прво ќе ја примаат здравствените работници.

Кинеската вакцина претрпе клинички испитувања во Турција, Бразил и Индонезија, сите пријавени различни стапки на ефикасност.