Силите на СНА, со поддршка на турските вооружени сили, започнаа голем напад врз позициите на Сириските демократски сили (СДФ) во предградијата на Аин Исе на почетокот на 18 декември.

Според новинската агенција Хавар, борците на СДФ одбиле неколку копнени напади на СНА врз градот Мушарифа. Градот се наоѓа во близина на Аин Исе, покрај автопатот М4 што ги поврзува Раку со Хасак на исток и Алепо на запад.

Сепак, на социјалните мрежи кружи видео во кое вооружените сили на СНА велат дека ја освоиле Мушарифа и сега се на автопатот М4.

Иако силите на СНА, поддржани од Турците, го намалуваат нападот врз Аин Иса, турските вооружени сили продолжуваат да го гранатираат самиот град, како и предградијата.

Единиците на руската воена полиција и трупите на сириската арапска армија (ССА), кои се распоредени околу Аин Иса, не учествуваа во конфликтите.

Сепак, сириски војник бил повреден за време на турското гранатирање, според извори на СДФ.

Извори на СНА денес соопштија дека нападот врз Аин Иса е ограничена воена операција.