Претседателот на непризнатата република Нагорно-Карабах, Араик Арутјуњан, изјави дека азербејџанската армија за време на нападот користела турски авиони Ф-16, кои биле во Азербеџан еден месец за потребите на воените вежби.

Како што рече, затоа, Азербеџан за време на нападот врз Нагорно Карабах го користи најмодерното оружје што и е на располагање на турската армија.

Арутјуњан исто така изјави дека за време на нападот биле убиени десетици ерменски војници и дека биле убиени и цивили.

Десетици војници беа убиени, десетици беа ранети. „Цивили исто така беа повредени, а некои беа убиени меѓу граѓаните“, рече претседателот за време на јавното обраќање.

Што се однесува до ситуацијата на теренот, Арутјуњан изјави дека се изгубени одредени позиции, главно на јужното крило и во правец на градот Талис.

Претставникот на Министерството за одбрана на Ерменија, Арцрун Ованисјан, изјави дека азербејџанската армија претрпела големи загуби во конфликтите во Нагорно Карабах – загинале околу 200 војници, додека билансот на ерменската страна – 17 убиени и над 100 ранети.