Австриската полиција спроведе акција во четири провинции против лица и здруженија кои ги поддржуваат Муслиманското братство и Хамас.

Државното обвинителство во Грац нареди истрага против 70 осомничени, а како резултат на таа акција се извршени претреси во 60 станови, куќи, деловни простории и просториите на здружението.

Како резултат на претресот, 30 лица се лишени од слобода, односно се однесени на итно сослушување.