Потпретседателот на здружението на ветерани на Ослободителна војска на Косово УЧК, Насим Харадинај, кој вчера беше уапсен во Приштина, даде шокантна изјава фалејќи се со убиството на српски војници.

Во емисијата „Фронтал“, Насим, инаку прв братучед на Рамуш Харадинај, го изрази својот револт кон формирањето на Судот за злосторства на ОВК, пред кој може и самиот да се најде.

Насим вчера беше уапсен од припадници на специјалните единици додека доаѓаше во канцелариите на телевизијата Т7 на интервју. Тој одбил да влезе се додека не пристигнат припадници на косовската полиција и го обвини новинарот Вехби Кајтази за апсење.

Припадниците на ОВК во областа Метохија започнаа со поголеми терористички напади есента 1997 година, а Рамуш Харадинај беше еден од нивните водачи. Така, на 26 ноември 1997 година, полицијата во селото Лауша беше нападната, но терористите беа одбиени и еден од нив беше убиен (Хасим Геци). На неговиот погреб, два дена подоцна, за првпат се појави група членови на ОВК во униформи и обележја, вклучувајќи го и Даут Харадинај. Тој и неговите браќа го организираа седиштето на ОВК во неговото родно село Глоѓани и стана првиот заменик на Рамуш Харадинај.

Подоцна бил назначен за член на Генералштабот на ОВК и командант на 131-та бригада „Јусуф Грвала“, чии припадници извршиле голем број убиства во областа Дечани. Терористичките напади станаа поинтензивни и до мај 1998 година, селата околу Пеќ, Ѓаковица, Дечани и Клина беа етнички исчистени, така што немаше повеќе Срби. Од март до септември 1998 година, 30 полицајци беа убиени во областа контролирана од единиците под команда на браќата Харадинај. Даут бил тешко ранет во конфликтите и останал без дел од едната рака.

Убивав српски војници секогаш кога имав можност да го сторам тоа, рече Насим, член на кланот Харадинај.

На 24.05.1998 година, во близина на селото Јуник, група предводена од Насим Харадинај, прв братучед на Рамуш, ги киднапираа полицајците Раде Поповиќ и Никола Јовановиќ, кои превезуваа храна. Тие беа убиени од Идриз Балај Тогер, кој беше директно под команда на Харадинај.

Во јуни 1998 година, ОВК се реорганизира во воени области. На 23 јуни 1998 година во селото Јабланица се одржа состанок на сите локални команданти на ОВК во Метохија, а Харадинај беше назначен за командант на оперативната зона Дукаѓини (Метохија). Само еден ден по назначувањето, тој издаде наредба за општа мобилизација и „подготовка на населението, борците и старешините за војна“, а една од најважните е регрутирање на млади на возраст од 18 до 35 години за служба во ОВК.

По наредба на Харадинај беа формирани бригади на ОВК. Првите три беа „Јусуф Грвала“, „Мурат Зенели” и „Адријан Красниќи“. Тие беа финансирани самостојно, што беше организирано и од Харадинај, а делумно преку главните штабови, од кои добиваа од 20 000 до 30 000 марки месечно.