Продолжува потрагата по сторителот на убиството на бизнисмен во Софија. Убиениот е 46-годишен сопственик на авто куќа, Николај Дракополов.

Тој беше застрелан од главата од непознат сторител додека чекал во својот автомобил на црвено светло на бул. Симеоновско шосе. Тој бил во џипот со неговата девојка и неговото 11-годишно дете.

Човекот за кој се верува дека го убил Дракополов се преправал дека е скитник неколку часа под мостот за да може да го изврши убиството. Местото е често пренатрупано и можно е да се следат автомобилите.

Сигналот до полицијата бил даден во 20:04 часот. Брзата помош пристигнала за 12 минути. Медицински тим откри дека 46-годишен маж бил убиен на самото место.

Убиениот има повеќе криминални досиеја. Требаше да има безбедносна заштина од МВР од следната недела.

Според Нова ТВ, тој имал конфликт со сопственикот на друга продавница за автомобили. Постојат докази за подметнување пожар на имот и пукање од автомобили во движење.

Според пријателите на убиениот, тој сепак не добил никакви закани.

Според пишувањето на Труд, дилерот на автомобили Николај Дракополов влегол во трговија со кокаин и платил со својот живот. Ова е главната верзија на договореното убиство во вторникот вечерта на раскрсницата на Симеоновско Шосе и обиколницата на Софија. Втората верзија е дека Николај бил застрелан двапати во главата за да не сведочи против неговите поранешни партнери, кои увезуваат скапи автомобили од Франција и нд плаќаат ДДВ.

Веќе во средата вечерта, истражителите испрашувале повеќе од 35 лица – и двајца кои биле во соседните автомобили и го виделе тој што пукал во него, како и роднините на Николај, кои се запознати со неговиот бизнис. Запленети се снимки на камери од голем периметар во областа Симеоновско Шосе. Се верува дека убиецот ја чекал својата жртва подолго од 4 часа под мостот.

Убиениот Николај Дракополов има криминално досие со 22 регистрани кражби и грабежи на автомобили. Значителен дел од неговите злосторства биле извршени до 2004 година, непосредно пред да наполни 30 години. После тоа тој живееше повеќе во странство. Во 2019 година, бугарската полиција истражуваше дали има негова вмешаност во трговија со кокаин низ Бугарија. Тој беше накратко приведен, но ослободен поради недоволно докази.