Иако судот во Кејп Таун одлучи да го екстрадира Добросав Гавриќ, осуден за убиството на Жlеjко Ражнатовиќ, во неговата татковина, тој поднесе друга жалба.

Добросав Гавриќ (45), кој беше осуден на 35 години затвор во Србија за убиствата на Жеjко Ражнатовиќ Аркан, Миленко Мандиќ и Драган Гариќ, повторно побара азил од судот во Република Јужна Африка и достави нова документација и докази дека во татковината животот му е загрозен!

Да се потсетиме, судот во Кејптаун даде согласност Гавриќ да биде испорачан на Србија во февруари, но, како што потврди неговиот адвокат, правната битка не е завршена. Оваа одлука, заедно со новата документација, беше обжалена. – Очекуваме судот во Република Јужна Африка да ја прифати жалбата и да не го екстрадира Гавриќ на Србија – вели Делибачиќ.

Гавриќ беше уапсен во Јужна Африка во 2011 година и оттогаш е во притвор. Србија веднаш побара екстрадиција, но Гавриќ во неколку наврати истакна дека бара азил, тврдејќи дека доколку биде екстрадиран, неговиот живот во Србија ќе биде загрозен поради одмазда .

Наводно, поради тројното убиство во „Интерконтинентал“ на 15 јануари 2000 година, биле убиени неколку лица. – Една од причините зошто Гавриќ бара азил е фактот дека неговиот живот во Србија е загрозен. Како доказ, ги доставивме конечните пресуди на Специјалниот суд во Белград, во кои беше утврдено дека голем број луѓе се убиени од таа причина. Конечните пресуди против припадниците на Земунскиот клан и уште неколку пресуди беа доставени до јужноафриканскиот суд – потврди адвокатот Веjко Делибачиќ.

Според адвокатот на Гавриќ, Веjко Делибашиќ, освен што се сомнева дека ќе му биде загрозен животот во Србија, неговиот клиент бара азил во Јужна Африка и затоа што немал законско и фер судење во Србија. – Втората причина зошто тој бара да не биде испорачан на Србија е во самиот случај. За време на судењето, законот не се почитуваше, многу докази беа уништени, некои беа незаконски. Судскиот процес не беше ниту легален ниту фер, па затоа до судот доставивме комплетна документација од постапката на Гавриќ, од која може да се види вистината – вели адвокатот.