Министерството за образование на Италија соопшти дека учебната година ќе започне на 14 септември и дека, според министерот, нема да има нови затворања поради пандемијата.

Неколку италијански синдикати остро ја критикуваа министерката за образование Лусија Азолина и нејзиниот план да ја започне новата учебна година во септември, пишува весникот „Ил Фато Котидијано“.

Министерството за образование објави дека учебната година ќе започне на 14 септември и дека, според министерот, нема да има нови затворања поради пандемијата.

Владата одобри две милијарди евра за новата учебна година, која се чини дека е голема сума, но кога ќе се подели според бројот на училиштата, тоа значи дека секое училиште ќе има на располагање околу 300 000 евра за трошоците за помали поправки, адаптација и реорганизација на часовите.

Синдикатите тврдат дека тоа не е доволно, дека неопходното прилагодување на новите безбедносни мерки е одложено поради ковид-19, и дека парите нема да бидат доволни за да се покријат трошоците за 56.000 наставници и 16.000 помошен персонал што им се потребни на италијанските училишта.

Накратко, пишува весникот, не поминале сите точки на реформите што ги предложи министерот.

Министерката Луција Азолина тврди дека таа е цел на нападот затоа што е жена, а преку страниците на весникот ветила дека „ќе се појави на телевизија и ќе објасни сè“.

Одговарајќи на критиките на унијата, таа рече дека очекува соработка од нив, а не напади и пречки.


Напишете коментар