По почетокот на построгите епидемиолошки мерки според кои угостителските објекти повторно беа затворени, некои угостители се собраа во центарот на Загреб на протест.

Во 11.59 часот се упатиле кон Министерството за финансии, каде што ставиле десетици запалени лампиони нешто по 12 часот, пренесува N1. На снимката се гледа како демонстрантите носат маски, но ги има далеку повеќе од 25, колку што дозволуваат сегашните мерки на протест.

image

Бараме Фер компензација, намалување на ДДВ … Постои уште една неправда за кафе-баровите што не можат да прават кафе за носење , а тоа може да го сторат бензински пумпи, киосци, пекари и сл. Тоа е не хумана одлука и апелираме да ни дозволите да правиме кафе барем за носење без да можат да седат гостите во кафичите , рече еден од незадоволните претприемачи во телевизиската програма Н1.

На прашањето колкумина се собраа денес, тој рече:

  • Денес мора да имало меѓу 1000-2000 луѓе. Ние не претставуваме само угостители, има и многу други активности на кои им е забрането да работат, затоа ова е приказна за поширокиот сектор, не сме единствените. Нашите келнери, готвачи, слаткари се тука со нас, постоењето на сите е загрозено, никој не сака да ја изгуби работата, додаде тој.