На Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје денеска во 12 часот почнаа ректорските избори. Околу 1.500 члена на наставно-научните, научните и наставничките совети можат да го дадат својот глас за еден од седумте кандидати за ректор. На 22 од 23 единици на УКИМ гласањето е во тек, а ќе трае до 14 часот. 

Гласањето некаде се одвива на отворено, а некаде во холовите, со почитување на мерките против ширење на Ковид-19. До 16 часот ќе се собираат гласовите, а до крајот на денот УИК треба да ги објави резултатите. Доколку има приговори по резултатите, ќе биде закажано повторено гласање на 6 јули. Дел од деканите на факултетите ни изјавија дека се подготвени за избори и дека нема никаков проблем за реализација. Таму каде што станува збор за поголеми факултети, организирани се по катедри и по утврден распоред за да нема групирање. Таков е случајот со Медицинскиот факултет. 


Гласање на професорите на Медицинскиот факултет (Фото: Медицински факултет)


Денеска нема да гласаат на Факултетот за драмски уметности во Скопје. На вонредна седница на наставно-научниот совет едногласно одлучија да го бојкотираат гласањето.

Кандидати за ректор се: проф. д-р Александар Димитров, проф. д-р Коле Василевски, проф. д-р Јане Ацевски, проф. д-р Никола Јанкуловски, проф. д-р Драги Димитриевски, проф. д-р Петар Атанасов и проф. д-р Вујица Живковиќ. 

– Овие избори за ректор се нелегални, недемократски и неакадемски. Нашите кандидатури ги ставивме во мирување затоа што не сакаме да учествуваме на вакви избори и да ѝ дадеме легитимност на целата оваа нелегална постапка – изјавија тие.

Ова се првите избори за ректор што се организираат според новиот Закон за високо образование, донесен во 2018 година. Целиот процес на распишување на изборите помина во тензија и реакции за законитоста на процедурата.


Напишете коментар