Познатата д-р Олга Голубовска објасни зошто температурата е всушност добра работа.

Украинската докторка, Олга Голубовска, истакнат специјалист по заразни болести, објасни зошто температурата не треба да се намалува во првите денови од инфекцијата со вирусот корона.

Постои образец на еден заразен процес и во почетниот период температурата не треба да се намалува. Тоа е наша заштита, која се градеше милиони години за да нè заштити од патогени, па дури и од овие новите, вели таа и додава:

Температурата е директна антивирусна заштита, синтеза на интерферон што ја забрзува работата на заштитните клетки. Исто така, има директен ефект врз вирусот затоа што способноста да се репродуцира се намалува на високи температури – истакна таа во интервју за Обозревател.

Сепак, кога има директни индикации дека таа се намалува, не треба многу да се размислува

На пример, ако некое лице е изложено на ризик од мозочен удар, има органско оштетување или епилептични напади поради висока температура, тогаш е потребно таа да се намали. Во спротивно, намалувањето на температурата ги зголемува шансите за прекумерна реакција на имунолошкиот систем – објасни таа.