Вчера беше урнат рекордот на нови случаи на вирус на светско ниво. Европа е повторно ново жариште. Најкритична е ситуацијата во Чешка +9,543 (10.7М), Белгија +7,360 (11.6М), а најмногу случаи имаше во Франција +22,591, UK +19,724, Шпанија +11,970.

За нас репер е Словенија која има проближно ист број жители, а вчера имаше +707 новозаболени.

Вирусот галопира речиси насекаде. И во соседна Бугарија имаше +819.