Ерменскиот претседател Армен Саркисјан смета дека конфликтот во Карабах може да се запре само откако Турција „ќе се повлече од играта“.

Сега (во Карабах) нема локален конфликт, туку вистинска војна за која Азербејџан и Турција се подготвуваа подолго време. Огнот може да се запре само ако третиот играч (Турција) ја напушти играта – рече претседателот за време на состанокот со руските новинари.

Ерменскиот претседател ги нарече глупости изјавите на Баку дека курдските милитанти се присутни во земјата.

Тврдењата дека има курдски милитанти во земјата кои припаѓаат на некоја партија се апсолутни глупости. Нека покаже некој барем еден човек, рече тој.

Според него, и Курди и Јазиди живеат во Ерменија. Но, тие се граѓани на Ерменија, прецизира тој

Претходно, Службата за државна безбедност на Азербејџан објави дека наводно ги пресретнала преговорите на платениците кои учествувале во борбите на фронтот во Карабах. Министерството тврди дека биле пресретнати преговорите меѓу терористите, членови на Курдистанската работничка партија, кои учествувале во борбите на територијата на Азербејџан.

Борбите во Карабах започнаа на 27 септември. Баку и Ереван се обвинуваат едни со други за избувнувањето на конфликтот.

Во Ерменија е прогласена воена состојба и општа мобилизација. Во Азербејџан е воведен полициски час и делумна мобилизација.

Лидерите на Русија, САД и Франција ги повикаа Ереван и Азербејџан итно да ги прекинат конфликтите и да започнат преговори без предуслови. Турција изјави дека ќе му пружи каква било помош на Азербејџан, како на бојното поле, така и на преговарачката маса.