Поранешниот претседател на Ерменија, Левон Тер-Петросјан изјави дека постои опасност од граѓанска војна во земјата.

Граѓанската војна, покрај најголемиот подарок за турско-азербејџанскиот сојуз, ќе биде погубна за Арцах (Карабах), Ерменија и сите Ерменци, рече Тер-Петросјан и ги повика политичките сили на земјата да ги надминат противречностите на уставен начин.

Во текот на денешниот ден стана јасно дека 17 ерменски политички партии планираат да одржат митинг на 11 ноември, на кој „ќе го претстават излезот од сегашната состојба“. Опозициските сили бараат оставка од Никола Пашинјан од премиерската функција во земјата.

Претходно, Министерството за одбрана и Генералштабот на вооружените сили на Ерменија издадоа заедничко соопштение во кое ги повикуваат граѓаните да не ги тресат „темелите на државноста“.

На 9 ноември рускиот претседател Владимир Путин, азербејџанскиот претседател Илхам Алиев и ерменскиот премиер Никол Пашинјан потпишаа заедничка изјава за целосен прекин на непријателствата во Нагорно Карабах Според постигнатите договори, азербејџанската и ерменската страна ќе останат на своите окупирани позиции, а руските мировници ќе бидат распоредени во регионот.

Регионите Келбајар, Агдам и Лачин ќе бидат вратени во Азербејџан до 1 декември. Ерменија го задржува лачинскиот коридор.