Американските власти ја испитуваат смртта на една жена која примила вакцина против коронавирус на Џонсон и Џонсон (Ј & Ј). Ова го објави во четвртокот телевизијата АБЦ, повикувајќи се на Министерството за здравство во Орегон.

Експертите од американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) во вторникот започнале истрага за смртта на 50-годишен пациент кој бил вакциниран на почетокот на април со вакцина од Џонсон и Џонсон. Според властите, жената починала како резултат на згрутчување на крвта.

Експертите забележуваат дека до денес нема докази за поддршка на верзијата дека тромбозата е директно поврзана со вакцинацијата против коронавирус. Во исто време, според ABC, жената починала во рок од две недели по вакцинирањето.

На 13 април, ЦДЦ и Администрацијата за храна и лекови на Министерството за здравство и хумани услуги на САД препорачаа да се прекине вакцината за коронавирус на Џонсон , поради можни несакани ефекти по вакцинацијата. Вкупно 6,8 милиони луѓе биле вакцинирани со оваа вакцина во САД, додека властите регистрирале шест случаи на згрутчување на крвта кај жени на возраст од 18 до 48 години, 6 до 13 дена по вакцинирањето, а еден од пациентите починал. За еден ден, вакцината беше прекината во сите држави на САД.