Вакцината треба да биде одобрена во Германија за кратко време . Затоа, тоа е голем предизвик за граѓаните, лекарите и многу други. Како точно ќе се случи вакцинацијата на 80 милиони жители?

Foto: EPA/Brian van der Brug / POOL

Тоа ќе биде еден од најголемите логистички предизвици за Германија по долго време. Откако Европската агенција за лекови (ЕМА), со седиште во Амстердам, објави дека одлуката за одобрување на вакцината од страна на компаниите Бајонтек и Фајзер ќе биде донесена на 21 декември, подготовките се во полна пареа. ЕМА, всушност политички неутрална, претходно најави дека ќе донесе одлука на 29 декември, но крајниот рок беше одложен, меѓу другото, поради притисок од германската влада.

Прво старите и болните, а потоа медицинскиот персонал

Саемски сали, концертни сали, хотели, поранешни центри за азил, дури и поранешни сали на супермаркети се претворени во центри за вакцинација – 440 локации. И домовите за млади и спортските терени во затворен простор исто така се обновуваат.

Два главни проблеми

Два големи проблеми ги загрижуваат организаторите: вакцината мора да се чува на минус 70 степени Целзиусови сè додека не се користи. Потоа се одмрзнува и се користи. Луѓето треба да поминат што е можно помалку време на местото на вакцинација. Значи, ќе биде комплицирано да имаме секогаш толку подготвени вакцини, за онолку луѓе колку што треба да се вакцинираат во тој момент.