Во текот на последните неколку месеци, се појавија разни необични симптоми кои предупредуваат на 19-та година.

Губење на мирис и вкус е еден од главните симптоми. Постојаниот метален вкус во устата е помалку познат симптом и се нарекува парагеузија. Може да има широк спектар на причини кои можат да бидат привремени или долгорочни.

Една студија објавена во Американската национална медицинска библиотека ги испитала симптомите на ковид 19.

  • Кај многу луѓе кои имаат вирусна инфекција на горниот респираторен тракт, перцепцијата на вкусот е често слаб или секундарна поради ринитис и назална опструкција или од директни вирусни повреди на миризливиот невроепител – се наведува во студијата.

Ретроназално чувство за мирис, комбинација на ортоназален мирис и вкус, е сензорна постапка која им овозможува на луѓето да го согледаат вкусот, што се дефинира како перцепција на што било надвор од петте димензии на вкусот на храната – слатко, солено, горчливо, кисело и зачинето.

  • 59-годишна жена беше донесена кај нас со брза помош на 29 март 2020 година, поради неколкудневен недостаток на воздух, замор и губење на апетит. Околу една недела пред приемот, пациентот почна да чувствува значително намалување на апетитот и недостаток на интерес за храна. Овие симптоми беа изолирани и претходеа на какви било индикации дека е болна. Храната во која нормално ужива има вкус на метал – изјавија лекарите.
  • Металниот вкус обично не е сериозен и може да биде симптом на разни работи – рекоа од Националната здравствена служба на Велика Британија и додадоа дека третманот ќе зависи од причината.

  • Најчестите причини за метален вкус вклучуваат заболување на непцата, земање лекови како што се антибиотици, лекување на рак или настинка, синусни инфекции и други респираторни проблеми. Понекогаш металниот вкус може да се поврзе со проблем со мирис. Нема начин да се третира или спречува металниот вкус во устата – истакнуваат лекарите.

Во некои случаи, овој непријатен симптом може да исчезне самостојно; на пример, ако престанете да земате витамини или железо.

Некои лекови исто така можат да дадат метален вкус во устата. Проверете кај вашиот лекар и кажете му дали го имате овој несакан ефект. Префрлувањето на друг лек може да помогне, но не прекинувајте ја терапијата без претходно да разговарате со вашиот лекар.