Градот Велес, кој стана светски познат по производство на лажни вести среде првата кампања на Трамп, сака на претстојните избори повторно да го земе својот дел од колачот. Истражувањето на Партнерството за интегритет на изборите покажа дека ботовите од Велес во Македонија повторно градат мрежа на веб-страници преку кои шират лажни вести пред претстојните претседателски избори во САД.

Посебно се издвојува една веб-страница наречена Спротистави се на мејнстримот ( Resist the Mainstream ). Повеќето написи речиси едногласно ги поддржуваат или промовираат конзервативните политичари. Голем број на написи се копирани од други веб-страници, особено од десниот портал The Daily Wire.

Тука и таму тие пуштат лажни вести како онаа дека Џо Бајден носеше „бубачка“ во увото за време на првата претседателска дебата.

Авторите велат дека „проектот е создаден со мисија да известува за вести што мејнстрим медиумите не сакаат да ги објавуваат“. Поштенската адреса е Остин, Тексас. Истрагата покажа дека зад страницата стојат две лица од Велес кои собираат содржина од десничарските портали и ја шират преку социјалните мрежи.

Немаме причина да се сомневаме дека операторите на овие страници се мотивирани од нешто друго освен финансиска добивка. Сепак, тие продолжуваат да профитираат од поларизацијата и веројатно ќе придонесат за нејзино ширење во Америка.

Луѓето кои се политички десно наклонети, несвесно ја консумираат оваа странска содржина, заклучува извештајот.

Копирајќи содржина од познати портали за вести, тие го кријат својот идентитет, шират вирусни вести и привлекуваат огласувачи. На пример, нивното соопштение за наводна изборна измама стана вирално, а еднаш нивната објава ја сподели и републиканскиот политичар Дејвид Роу.

Сопствениците на страниците, исто така, се обидоа да го сокријат своето потекло со регистрирање на доменот со помош на WhoisGuard, кој нуди приватност со прикривање на идентитетот на сопственикот на доменот. Како контакт регистрирале gmail адреса, како и поштенска адреса на САД. Иако ја подобрија тактиката во споредба со 2016 година, сепак не успеаја да ги покријат сите траги.

Тројцата автори на страницата „администратор“, „александра“ и „виктор“ се поврзани со три различни е-маил адреси. Адресата на администраторот е Gmail адреса наведена во делот „за нас“, а Виктор и Александра имаат лични адреси за е-пошта. Преку тие адреси, истражителите брзо стигнаа до фејсбук профилот на Виктор и Александра, кои се пријатели на оваа мрежа и двајцата го наведуваат Велес како роден град.

Треба да се истакне дека еден посетител за прв пат ќе дојде на страницата ќе биде пречекан со порака: “Почитувани читатели, свесни сме дека приказните од нашата веб-страница не можат да се споделуваат на Фејсбук. Фејсбук нè цензурира. Наскоро ќе го решиме овој проблем”. Имено, истражувачите пред да ја објават анализата, контактирале со социјалните мрежи и ги споделиле своите откритија. Фејсбук и Пинтерест им ги блокираа профилите и сметките.

Но, социјалните медиуми напредуваат така што Ресист се префрли на мрежата Парлер. Не е толку позната во Европа, но има околу два милиони корисници во САД. Слична е на Твитер и се промовира како платформа што ја штити слободата на говорот. Многу од корисниците се приврзаници на Трамп и содржат претежно антисемитски содржини и теории на заговор.

Таму нивната сметка има повеќе од 400 000 следбеници. Истите луѓе од Велес се поврзани и со други сметки, како што е веб-страница за промовирање на афро-американската про-Трамп авторка, Кендис Овенс.